Ubuntu en Windows XP dualboot

Heb je zelf ook al wel eens een ander OS (Operating System) dan Windows (XP) willen hebben? Wil je wel eens Linux draaien maar durf je de stap niet echt te wagen? Dan is Ubuntu een zeer goede keuze. Ik heb het namelijk zelf getest (op een iets oudere pc weliswaar), en het viel zeker niet tegen.

Waarschijnlijk weten de meesten wel wat een dualboot is, het woord spreekt voor zich: je laat twee besturingssystemen op 1 pc draaien. Wat is daar nu het voordeel van? Er zijn er verschillende, in mijn geval vond ik het gewoon leuk om eens een ander OS te testen, maar ik wilde toch Windows ook nog niet kwijt. Je kan zonder problemen overstappen naar Ubuntu en teglijk Windows blijven gebruiken.

Uiteraard download je eerst Ubuntu, dat kan je hier doen : http://www.ubuntu-nl.org/download/
Je brandt Ubuntu op een CD en volgt gewoon deze handleiding :

https://wiki.ubuntu.com/NlInstallatieHandleiding/DualBoot

Eenmaal de installatie gestart, moest ik gewoon de stappen volgen, enkele instellingen kiezen en partities aanmaken.
Bij mij heeft Ubuntu automatisch zelf partities aangemaakt. De installatie beperkte zich gewoon tot op ‘Volgende’ klikken, en wat instellingen aangeven. Kan het nog makkelijker?

Zo simpel was de installatie dus, en eenmaal in het OS zelf ziet het er ook allemaal heel netjes uit. Er zitten alternatieven in voor programma’s als word, …. Ook mooi is dat er een lijst van vele programma’s beschikbaar is die je allemaal gratis kan downloaden, die programma’s zijn getest door de community en zouden dus allemaal naar behoren moeten werken.

Een nadeel van Ubuntu is dan weer dat het standaard niet omkan met veel voorkomende bestanden als .mp3’s. Hiervoor biedt Ubuntu echter ook een simpele oplossing. Er zijn tal van programma’s die wel mp3’s kunnen afspelen in Ubuntu, deze kan je ook gratis downloaden, installeren en het probleem is verholpen.

De slogan van Ubuntu is : “Linux for human beings.” Dat hebben ze bij deze voor mij bewezen. De installatie verliep zeer vlot, en je krijgt een totaalpakket en het is zeer gebruiksvriendelijk. Moest er toch nog iets werken wend je je gewoon tot het forum van Ubuntu, daar helpen ze je graag verder.

Advertenties

2 Reacties to “Ubuntu en Windows XP dualboot”

  1. keutelkontje Says:

    wat is dual boot??

  2. Maurintius Says:

    2 besturing systemen draaien op 1 pc/laptop of netbook.

    U daait dan bv windows xp op u computer maar u kan ook linux draaien.
    Deze keuze krijgt u bij het opstarten van de pc welk OS u namelijk wil gebruiken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: